Preview Mode Links will not work in preview mode

greppaUX är podden om UX och bibliotek. 31 avsnitt som spelades in under åren 2019-2020. Vi som står bakom podden är Karin Ljungklint, Kristin Olofsson och Sofia Toivonen - två UX:are och en producent på Chalmers bibliotek och Institutionen för vetenskapens kommunikation och lärande, Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Instagramkontot greppaUX beskriver vår poddresa från start till paus och där fortsätter vi att tipsa, inspireras och förfasas över ux-frågor även efter vi har gjort en poddpaus.

/ Karin, Kristin och Sofia

 

Jun 11, 2020

Malene Jensen och Sanna Barsk jobbar på barn- och ungdomsavdelningen vid Kiruna stadsbibliotek. Liksom övriga delar av staden ska biblioteket snart flytta och man ser nu en fantastisk möjlighet att tänka nytt kring barnbiblioteksverksamheten.

Ett ux-arbete och en användarbehovsundersökning tog form i början av 2019. Intervjuer, observationer, kreativa workshops, modellbyggen, ett s.k. “Förvandlingsrum” med tavelvägg, utställningar - en mängd olika kanaler testades, där barnens egna röster var det centrala. Och varför inte låta barnen vara med och bestämma hylluppställningen!? Arbetet dokumenterades i en rapport och utmynnande i ett manifestet som kan vara det finaste vi läst!

"Vi välkomnar våra besökare med värme, en värme som gör de små barnen trygga nog att våga utforska och upptäcka och får de äldre att känna sig välkomna precis som de är. Vi söker barnets blick och låter barnet visa om hen vill prata eller lämnas ifred. All kontakt sker på barnets villkor med respekt för dess integritet. På barnavdelningen har vi alltid tid för barnen.”

Malene Jensen och Sanna Barsk: Barnbibliotekarier på Kiruna bibliotek
Rapporten: “Kostar inte dom mycket? Barns och ungas synpunkter inför biblioteksflytten i Kiruna".  Finns att hämta på Kiruna stadsbiblioteks webbplats

Samtalsledare: Karin Ljungklint och Kristin Olofsson
Producent: Sofia Toivonen
Ljudtekniker: Magnus Axelsson
Inspelningsteknik: Inspelat helt på distans med hjälp av videokonferens-verktyget Zoom, inbyggda datormikrofoner och headset. Ljudet är redigerat och klippt i Adobe Audition